Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(23)
Forma i typ
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
nieokreślona
(21)
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia w Babiaku
(17)
Filia w Brdowie
(8)
Autor
Wachowicz Ewa (1970- )
(3)
Ziętara Rafał
(2)
Bardi Carla
(1)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(1)
Bartosik Katarzyna
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Cozza Paolo (1965- )
(1)
Domaradzka Violetta
(1)
Flaczyńska Malwina
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gawłowska Agnieszka
(1)
Guha Sushovan
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górnicka Jadwiga (1921- )
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kamiński Wiesław
(1)
Kozakiewicz Grzegorz
(1)
Kozłowska Zofia (żywienie)
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kucharczuk Katarzyna
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Mazur Maciej (nauki medyczne)
(1)
Neumyvakin Ivan Pavlovič
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pałasz Marzena
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Tunitsky Mollie
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Woźniak Beata (nauki medyczne)
(1)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(22)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(23)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zdrowe żywienie
(4)
Kuchnia wegańska
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Obiad
(2)
Warzywa
(2)
Weganizm
(2)
Ajurweda
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Czosnek
(1)
Depresja
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dietetyka
(1)
Grzyby
(1)
Hummusy i pasty
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Makaron
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nalewki
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pasztety wegańskie
(1)
Pasztety wegetariańskie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy wegańskie
(1)
Potrawy wegetariańskie
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zupy
(1)
Temat: miejsce
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(11)
Przepisy kulinarne
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradnik
(7)
Atlas grzybów
(1)
Encyklopedie
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(139)
Edukacja i pedagogika
(69)
Medycyna i zdrowie
(47)
Psychologia
(42)
Socjologia i społeczeństwo
(33)
Kulinaria
(23)
Literaturoznawstwo
(32)
Kultura i sztuka
(31)
Podróże i turystyka
(24)
Religia i duchowość
(21)
Rozwój osobisty
(21)
Biologia
(20)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(20)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(18)
Inżynieria i technika
(17)
Hobby i czas wolny
(15)
Kultura fizyczna i sport
(11)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Fizyka i astronomia
(7)
Geografia i nauki o Ziemi
(7)
Językoznawstwo
(6)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(6)
Nauka i badania
(5)
Dom i ogród
(4)
Transport i logistyka
(4)
Architektura i budownictwo
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Matematyka
(3)
Ochrona środowiska
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Filozofia i etyka
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Archeologia
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Muzyka
(1)
Opracowanie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Socjologia i nauki pomocnicze
(1)
23 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Włoska kuchnia na polskim stole / Paolo Cozza. - Poznań : Publicat, copyright 2015. - 127 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas warzyw : 180 gatunków z całego świata / tekst: Agnieszka Gawłowska. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2018. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako składnik ciast służą naszemu organizmowi bardziej niż jesteśmy w stanie to sobie wyobrazić. Oprócz rodzimych kapust, pomidorów, ogórków, czy kalafiorów coraz większe uznanie zyskują awokado, bataty, a także skorzonera, portulaka i inne, z którymi można się zetknąć w kuchniach egzotycznych krajów. Atlas zawiera opisy 100 gatunków warzyw z całego świata. Przydatnym informacjom towarzyszą zdjęcia, które ułatwią ich rozpoznanie oraz zainspirują do odkrywania nowych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rodzinne i uroczyste obiady siostry Marii / [Maria Goretti Guziak]. - Kalisz : Martel, [2018]. - 284, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Unikatowa publikacja na polskim rynku - bogato ilustrowane kompendium wiedzy o grzybach, które występują w polskich lasach, parkach i na łąkach. W książce ponadto ponad 300 gatunków grzybów jadalnych, niejadalnych, trujących oraz chronionych; przy każdym gatunku - opis wyglądu, typowych cech, miejsc występowania; wskazanie gatunków podobnych oraz cech pozwalających je rozróżnić; grzyby w kuchni - niemal 30 przepisów na przystawki, zupy i dania główne z grzybami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 630 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zupy na każdą pogodę / Zofia Kozłowska. - Warszawa : Książka i Wiedza, 1994. - 223, [1] s. ; 21 cm.
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw - książka "Zielona kuchnia jednogarnkowa" jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozawalają zaoszczędzić czas. Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 255, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała. [znak.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czosnek to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale również znany od lat w medycynie ludowej środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwbakteryjny i antyseptyczny. Stosowany regularnie zapobiega wielu chorobom, m.in. przeziębieniu, nowotworom, zawałom, miażdżycy, astmie czy alergiom. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia Alzheimera i demencji starczej. Dzięki poradom zawartym w tej książce dowiesz się, jak wykorzystać czosnek i wykonać lecznicze preparaty na jego bazie wspomagające odporność, poprawiające trawienie i krążenie. Zastosujesz prozdrowotne zabiegi - kąpiele, kompresy czy inhalacje i złagodzisz problemy skórne, poparzenia oraz oczyścisz drogi oddechowe. Czosnek na zdrowie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman - weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym, pischingerów i szyszek. Poznamy tajemnice robienia tart i prostych śniadań, świątecznych ciast oraz deserów z różnych stron świata.
Paweł Ochman w 100 nowych przepisach, których nie znajdziesz na blogu, podpowiada: Czym zastąpić nabiał i jajka? Jak łatwo połączyć podstawowe składniki? Co zrobić, by było szybko, zdrowo i pysznie?
Paweł Ochman - weganin, autor bloga Weganon, farmaceuta. Jak mawiają jego przyjaciele: "Rano miesza w probówkach, wieczorem w garach". Potrafi skutecznie przekonać do kuchni roślinnej nawet najbardziej zaniepokojonych rodziców, których dzieci zdecydowały się na kuchnię wegańską. Prowadzi warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz mądrze : poradnik pozytywnego odżywiania / Marzena Pałasz. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2018. - 188 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum / SBM)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czuć się i wyglądać młodziej, stracić na wadze i mieć więcej energii? Jak pozbyć się zmęczenia, uniknąć chorób i ograniczyć użycie leków? Po co nam 30 minut aktywności fizycznej dziennie? Przekonaj się sam i wypróbuj dietę roślinną przez 21 dni. Zmień swoje życie razem z Love Vegan! Znani biegacze ultra i weganie, autorzy projektu Run Vegan i twórcy Biegu Wegańskiego, powracają z nową publikacją, w której zapraszają do zdrowego stylu życia - roślinnej kuchni i aktywności fizycznej. To pierwsza książka na rynku, w której znajdziecie gotowy jadłospis roślinny na 21 dni, szczegółowo zbilansowany i poparty rekomendacją dietetyka! Złożony z łatwo dostępnych i tanich produktów, oczaruje zarówno praktykujących wegan, jak i tych, którzy zaczynają swoją przygodę z kuchnią wegańską, a przede wszystkim rozwieje wątpliwości z długiej listy: skąd czerpać białko, gdzie jest żelazo, co jeść, by nie zabrakło wapnia w diecie roślinnej? Efekt szczegółowego bilansowania kalorii oraz mikro- i makroskładników czytelnik dostaje podany przystępnej formie jadłospisu. Love Vegan zachęca do uprawiania sportu oraz gotowania pysznych i zdrowych potraw z warzyw, owoców, strączków, orzechów i zbóż. To praktyczny przewodnik, który krok po kroku prowadzi nas po kuchni wegańskiej. Książka zawiera gotowy i uniwersalny jadłospis wegański na 3 tygodnie, po 5 posiłków dziennie, w 3 poziomach kaloryczności, z gotową listą zakupów oraz szeregiem wskazówek do samodzielnego komponowania posiłków. Autorzy udzielają praktycznych porad: gdzie zrobić najlepsze zakupy, jak właściwie wybrać olej, czy warto kupować produkty BIO i eko, jak budować zdrowe nawyki żywieniowe i jak zmotywować się do uprawiania sportu. Część napisana przez dietetyczkę Hannę Stolińską-Fiedorowicz pomoże nam samodzielnie zbilansować dietę, tak by była bogata w witaminy, składniki mineralne i miała odpowiednią wartość energetyczną. Po 21 dniach z książką nabierzesz nowych, zdrowych nawyków i będziesz sam potrafił konstruować pełnowartościowe posiłki roślinne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Depresja : jedzenie, które leczy / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, Copyright 2018. - 271 stron : fotografie ; 25 cm.
Jak wspomóc ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i szczęściem? Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób. Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji? Jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło - autorzy książki. Korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, autorzy radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju. W książce "Depresja. Jedzenie, które leczy znajdziesz" m.in.: 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii, przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta FODMAP to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols ? fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ewa gotuje szybko / Ewa Wachowicz ; [zdjęcia Rafał Ziętara]. - Wydanie 3. - Kraków : Ewa Wachowicz - Promiss, 2017. - 164, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obiady / Ewa Wachowicz. - Kraków : Ewa Wachowicz - Promiss, 2017. - 197, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
Po „Sałatkach” i „Ciastach” przyszedł czas na „Obiady”. W książce zamieściłam zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym starałam się, by zaproponowane przeze mnie dania były nieco zaskakujące. Dlatego też przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w piwie, natomiast frytki zrobione są z pietruszki. Całość ułożyłam na wzór restauracyjnej karty menu – zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały z przepisami na zupy i dania główne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Babiaku
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czytelnicy moich książek, widzowie, znajomi, a nawet przyjaciele, często pytają mnie o to, co jem, że tak wyglądam... Otóż jem najczęściej pięć razy dziennie, posiłki nie są zbyt obfite, piję dużo wody i, co bodaj najważniejsze, w mojej diecie, chociaż osobiście nie lubię tego słowa, nie może zabraknąć sałat. Dużej ilości sałat oraz wszelkiej maści warzyw, owoców i zieleniny! Często sięgam też po przekąski, natomiast do pracy zabieram pudełko z ulubioną sałatką. Tych "ulubionych" jest oczywiście co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście! Stawiam też na sezonowość. Latem nie mogę obyć się bez arbuza czy truskawek. Odwiedzam zaprzyjaźnione stragany, na których zawsze znajdę coś naprawdę smakowitego. A przede wszystkim wyjątkowo świeżego. Poza sezonem sięgam po sprawdzone receptury, które idealnie nadają się na chłodniejsze dni. Moją najnowszą książkę zaczęłam od sałatek. Zresztą taki jest tytuł całej publikacji. Kolejne rozdziały zawierają przepisy na sałaty, surówki oraz sosy. Na samym końcu postanowiłam umieścić dodatki. Głównie dlatego, że nie mogłam zdecydować się, czy zabielone śmietaną ogórki są jeszcze sałatą, czy już sałatką, bo na pewno nie surówką! A gdy napisałam recepturę na mizerię, doszłam do wniosku, że w książce nie może zabraknąć młodej kapusty z koperkiem. A jeśli kapusta, to i warzywa gotowane na parze, brukselka z papryczką chili i jej podobne. Zresztą nie ma sensu nadmiernie rozpisywać się o tym we wstępie. Po prostu zapraszam do lektury i z całego serca życzę powodzenia w kuchni! Ewa Wachowicz
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Brdowie
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej